26 woningen, Agnes Huyn Carré - Venlo

Projectontwikkelaar Van Nieuwenhuizen-Jongen heeft in opdracht  van woningcorporatie Woonwenz, Agnes Huyn Carré -een aandachtswijk die bestond uit kleine sociale arbeiderswoningen - verbouwd tot eigentijdse woonhuizen.

Feiten & cijfers

Plaats
Venlo
Aantal woningen
26 woningen (transformatie van 52 naar 26)
Typologie
Grondgebonden woningen
Opdrachtgever
Woonwenz
Bouwbedrijf
Aannemersbedrijf Jongen Venlo
Architect
Loxodrome architects & planners bv
Constructeur
Vander Weide Van Bragt b.v.
Oorspronkelijke bouwjaar
1938
Status
Opgeleverd
Datum start uitvoering
februari 2006
Datum oplevering
oktober 2006
Projectcategorieën

Onderdeel van stadsvernieuwing

De transformatie van het Agnes Huyn Carré was onderdeel van de stadsvernieuwing in de aandachtswijk Venlo-Noord. Het gaat om de transformatie van 52 kleine, sociale arbeiderswoningen uit de jaren dertig tot 26 ruime koopwoningen, door van twee woningen één woning te maken. De oorspronkelijke 52 kleine arbeiderswoningen hadden slechts een breedte van 4,20 meter. De samenvoeging heeft eigentijdse woonhuizen opgeleverd bij volledig behoud van de monumentaliteit van het complex. 

 

 

 

Niet slopen maar renoveren

Het Agnes Huyn Carré is een uit de jaren dertig stammend woningblok. Die typerende architectuur is momenteel weer bijzonder in trek, alleen zijn de huidige normen anders dan in de jaren dertig en moesten de woningen  meer op de huidige eisen worden afgestemd. Om toch de authentieke elementen te behouden werd besloten het verouderde blok niet te slopen, maar te renoveren. De binnenruimte van het carré werd geheel opnieuw aangekleed, de niet tot de oorspronkelijke woning behorende bijgebouwen verdwenen en er werd van iedere twee woningen één woning gemaakt.

Wat mooi is moet mooi blijven

 Het beschermd stadsgezicht Agnes Huijn Carré kenmerkt zich door karakteristieke gevels, hoge daken met grote dakoverstekken, fraai metselwerk en een grote variatie aan woningtypen. De daken van de hoekwoningen zijn waar nodig uitgevlakt en aan de binnenzijde geïsoleerd, om het karakteristieke hoogteverschil tussen de daken te accentueren. Het resultaat is een uniek modern wooncomplex, waar de nostalgie van de jaren dertig vanaf straalt. Het binnenterrein van het carré is ingericht als parkeergelegenheid met een centraal park en speelplek voor kinderen.

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.