03.10.13

Geveloplossingen uit de markt: Schilrenovatie van PlusRenoveren

Bron: Renda nr 3 - 2013

 

Niet onbelangrijk bij het renoveren van een woning is de gevel of de schil. Met name woningcorporaties kijken aan tegen deze opgave, waarvoor zij in de markt op zoek moeten naar antwoorden. Wat biedt die markt op dit moment aan? En wat zijn overeenkomsten en verschillen in dat aanbod?

Renda zet vijf aanbieders van concepten voor gevel- of schilrenovatie in de bestaande woningvoorraad op een rij.

Artikel Renda september 2013

SCHILRENOVATIE

Voorbeeld van rijtjeswoning

Woningen uit jaren zestig en zeventig liggen het meest voor de hand. Voor het eerst toegepast bij 25 doorzonwoningen uit de jaren zeventig van Woonveste, in bewoonde staat, Trompstraat Drunen (renda special 2011/2, p. 10-13).

 

Specificaties

Energielabel A+, gevelelementen

Rc=5,2 m2K/W, kopgevels

Rc=5,0 m2K/W, kozijnkaders verdieping

Rc=3,0 m2K/W, buitenkozijnen U=1,53

W/m2K, buitendeuren U=1,57 W/m2K,

 

ventilatieafvoer: mechanisch, vraaggestuurd op basis van CO2

ventilatietoevoer: natuurlijk middels zelfregelende roosters

luchtdichtheid: qv;10 . 1,0 dm3/s.m2

 

Bouwtijd en overlast

Totale uitvoeringstijd per woning: 5 dagen.

Overlast is beperkt; 1 dag zeer korte openstelling woning (voor en achter nooit tegelijk), 1 dag aftimmering binnenzijde kozijnen en aanbrengen ventilatie-installatie, halve dag aftimmering zolder.

 

Kosten per woning

Tussenwoning vanaf €35.000, exclusief installaties, kopgevels vanaf €10.000.

Bij 50 woningen, verdeeld over 5 blokken: vanaf €1.800.000.

 

Keuzemogelijkheid op woningniveau

Bewoners hebben keuze uit kozijnindelingen, voordeurmodellen, tuindeuren, schuifpuien, bloemkozijnen, prefab aanbouwen, erkers, dakkapellen, dak ramen, vooraf bepaalde keuzemogelijkheden in kleuren.

PREFAB GEVEL VAN HOUT

In 2010 ontwikkelde De Bonth van Hulten het concept SchilRenovatie 2.0, een prefab oplossing voor renovatie en energetische verbetering van de gebouwschil. De basis van dit systeem wordt gevormd door houtskeletbouw gevelelementen die al in de fabriek volledig zijn afgewerkt. De houten gevelkozijnen zijn afgelakt en voorzien van beglazing, deuren zijn afgehangen en de dichte geveldelen hebben flexibele steenstrips van Elastolith, gelijmd op een houtwolvezelplaat. De beoogde verlenging van de exploitatietermijn van de woningen (> 30 jaar) en de bijbehorende onderhoudsaspecten van de gekozen oplossingen en systemen, is leidend geweest bij de ontwikkeling van SchilRenovatie 2.0. De spouwmuren van de woningen hoeven niet gesloopt te worden en de kaders van de buitenkozijnen blijven gehandhaafd.

 

De woningbrede gevelelementen worden voor de gevels geplaatst op betonnen nokken. Metselwerk begint onder maaiveld en kozijnelementen worden geplaatst in geïsoleerde kaders. De kopgevels worden uitgevoerd in een gevelisolatiesysteem met een afwerking naar keuze. Daarna volgen de gevelaansluitingen, dakrenovatie, binnenaftimmering, beganegrondvloer en het noodzakelijke

ventilatiesysteem.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.