18.10.12

De Bonth van Hulten realiseert tweede project met PassiefBouwenKeur

Bron: Renda

 

 

Het tweede PassiefHuis-renovatieproject van bouwbedrijf De Bonth van Hulten is opgeleverd. Voor woningcorporatie Woonveste is een renovatie van twee blokken van acht portiekappartementen gerealiseerd aan de Donkhof in Haarsteeg. De zestien appartementen voeren het PassiefBouwenKeur met een A+-label.

Haarsteeg-impressie-vanaf-Donkhof (2)

Forse isolatie

De ingrepen die bij het eerste project in Nieuwkuijk zijn gedaan, heeft het bouwbedrijf herhaald. De appartementen zijn vergroot door de trappenhui­zen en balkons buiten het hoofdvolume te plaatsen. De gevels, het dak en de vloer zijn ingepakt met een fors isolatiepakket, er zijn kozijnen geplaatst met drievoudige beglazing en er is voorzien in een nieuwe balansventilatie-installatie met warmteterugwinning. De opgave in Haarsteeg was moeilijker, omdat het project een woonblok kent dat erg on­gunstig is georiënteerd. Het lag met de entreezijde direct aan een trottoir, zodat daar de beoogde nieuwe entreepartijen niet geplaatst konden worden.

 

Eigentijds karakter

Op basis van de goede ervaring in Nieuwkuijk, had Woonveste het PassiefHuis-project in Haarsteeg op het oog. Vervangende nieuwbouw zou duurder zijn, en volgens De Bonth van Hulten verrijken de nieuwe woonblokken de buurt. "De architect tekende een nieuwe situ­atie voor de appartementen met strakke belijning en een terra-kleurstelling die uitstekend past in de Brabantse, dorpse omgeving en toch een eigen­tijds karakter heeft", zo luidt het commentaar van het bouwbedrijf.

Speelse gevel

Het eerste woonblok is als een ko­pie van het project in Nieuwkuijk uitgevoerd, maar het andere woonblok, aan het trottoir, krijgt in de nieuwe situatie het trappenhuis en entree aan de andere zijde van het gebouw. Met Franse balkons ontstaat een speelse gevel. Ook voor dit energetisch gezien moeilijkste woningblok volstaat hetzelfde maatregelenpakket, waarbij enkel de minst gunstige woning een wtw-installatie met een nog hoger rendement kreeg. De resultaten van de blowerdoortests (0,63 - 0,73 h-1) hebben aangetoond dat het ook bij een renovatie mogelijk is de nieuwbouweis (0,6 h-1) zeer goed te benaderen.

Het PassiefBouwenKeur-certificaat is 11 oktober uitgereikt tijdens Energie 2012, aan opdrachtgever en eigenaar Woonveste.

Gerelateerde items:

Projecten

   Alle projecten»

16 woningen, Donkhof - Haarsteeg

Bekijk project»

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.