03.07.12

Artikel PlusRenoveren in Duurzaam gebouwd

In mei 2012 stond er een artikel in Duurzaam gebouwd.

 

Trompstraat - na PlusRenoveren schilrenovatie

PlusRenoveren: eenvoudig, zorgeloos en duurzaam

Bij veel woningcorporaties staat de verduurzaming van het woningbestand hoog op de agenda. De energiekosten stijgen sneller dan de huren, er lopen afspraken met de overheid en natuurlijk speelt de verantwoordelijkheid voor het milieu een rol. Maar welke mogelijkheden zijn er om bestaande woningen efficiënt en doelmatig te verbeteren?

Het antwoord van VolkerWessels is PlusRenoveren, een full-serviceconcept voor de duurzame renovatie van bestaande woningbouw speciaal gericht op corporaties. Voor PlusRenoveren is een renovatiepiramide ontwikkeld, om te komen tot de best passende maatregelen voor de renovatie, passend bij de ambitie van de corporatie. Binnen deze renovatiepiramide is de oplossing schilrenovatie een zeer effectieve maatregel op het niveau van ‘isoleren en gewaarborgd ventileren'. Eenvoudig gezegd wordt de woning voorzien van een nieuwe schil met een hoge isolatiewaarde. Daarmee worden Rc-waarden bereikt van minimaal 5 en oplopend tot 10.

 

Weinig overlast voor de bewoners

Eén van de voordelen van PlusRenoveren is de beperkte hinder voor de bewoners. Ook tijdens de werkzaamheden van schilrenovatie kunnen zij gewoon in hun woning blijven. Dat is onder andere te danken aan de hoge doorloopsnelheid en het achterwege blijven van constructieve ingrepen. Na een korte voorbereiding, waarbij ook het de buitenschil wordt verwijderd, worden de oude kozijnen in één dag gesloopt en afgevoerd en vervangen door het nieuwe, volledig geprefabriceerde gevelelement. Daarmee is de woning direct wind- en waterdicht. Een tweede dag wordt gebruikt voor het aftimmeren van de binnenschil, het herstellen van alle doorvoeren en het terugplaatsen van eigendommen van de bewoners. Het vervangen van het dak duurt gemiddeld drie dagen. Het dakbeschot kan daarbij blijven zitten en ingrepen in de woning zijn tot een minimum beperkt.

  

Architectonische vrijheid

Schilrenovatie is een flexibele oplossing. De gevelelementen worden prefab aangeleverd volgens de specificaties van de opdrachtgever. Voor de buitenafwerking is nagenoeg ieder materiaal te kiezen en is een esthetische keuze op maat dus mogelijk. Bovendien is deze oplossing aan te vullen zoals een uitbouw of dakkapellen of het wijzigen van de gevelindeling. De betrokken architect kan daardoor aanzienlijk variëren en woningen die eerst eenvormig en saai waren een geheel nieuwe, eigen identiteit geven.

  

Een alles omsluitende en eigentijdse jas

Na het verwijderen van de bestaande gevels worden nieuwe, prefab gevels in één handeling geplaatst. Indien een kruipruimte aanwezig is wordt de begane grondvloer voorzien van isolatie. Op die manier krijgt de woning een alles omsluitende, comfortabele en eigentijdse jas.

  

Fullservice: ontzorgen van alle betrokkenen

PlusRenoveren wordt aangeboden als een fullservice oplossing. VolkerWessels begeleidt het complete proces, van ontwerpfase tot en met bewonerscommunicatie en nazorg. Bewoners weten van dag tot dag wat er gebeurt en wat er van hén wordt verwacht.

Bewonerswensen

VolkerWessels spant zich al jaren in om betaalbare en duurzame bouwoplossingen te ontwikkelen. Na PlusWonen voor duurzame woningbouw is PlusRenoveren voor de verduurzaming van bestaande woningen een logisch vervolg. Op deze wijze kan een duurzame leefomgeving worden gerealiseerd die direct aansluit op de wensen van bewoners.

Gerelateerde items:

Projecten

   Alle projecten»

25 woningen, Trompstraat Drunen

Bekijk project»

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.